Handleiding 'De APA-richtlijnen uitgelegd'

Op 8 juli 2021 is de 3e herziene editie gepubliceerd van De APA-richtlijnen uitgelegd: Een praktische handleiding voor bronvermelding in het hoger onderwijs.

Naast uitleg over de richtlijnen worden in deze editie meer dan 100 voorbeelden gegeven en nieuwe onderwerpen behandeld, zoals de opmaak van een verslag.

De Werkgroep APA heeft in mei 2024 als aanvulling op de handleiding richtlijnen opgesteld voor het verwijzen naar en vermelden van generatieve AI:

Lees voor een toelichting op de handleiding het blogbericht op APAstaartje.

Over De APA-richtlijnen uitgelegd
Deze editie is gebaseerd op de meest recente versie van de APA-richtlijnen (APA7). Deze bevat ongeveer 20 herziene en nieuwe richtlijnen. De belangrijkste wijzigingen worden toegelicht in Verschillen APA6 en APA7.

Net als de vorige edities uit 2017 en 2018 is de publicatie uitgebracht als gratis download en in een ringband, online te koop via Studie Bijdehand en op locatie in de campuswinkels van de HAN University in Arnhem en Nijmegen.
De ringband bevat een uitklapbare Verwijswijzer waarmee snel de juiste paragraaf kan worden gevonden; deze kan tevens als boekenlegger gebruikt worden. De Verwijswijzer kan ook afzonderlijk als pdf (drie pagina's) worden gedownload.

  • ISBN 978-90-72482-23-5 (ringband)
  • ISBN 978-90-72482-24-2 (e-book)

De 3e herziene editie van De APA-richtlijnen uitgelegd is samengesteld door de Werkgroep APA, bestaande uit informatiespecialisten van hogescholen in samenwerking met SURF en het Samenwerkingsverband Hogeschoolbibliotheken (SHB), met toestemming van de American Psychological Association (APA).
Ondanks de grote zorg die aan de handleiding is besteed, zijn er toch enkele kleine foutjes over het hoofd gezien. Zie hiervoor de Errata.

Eerdere edities van de handleiding (APA6) zijn te vinden in het Archief.