Referentiemanagers

Het juist verwijzen naar gebruikte literatuur in de tekst en het opstellen van een goede literatuurlijst is veel werk. Je kunt de bronvermelding handmatig invoeren, maar je kunt ook gebruik maken van referentiemanagers.

Een referentiemanager organiseert en beheert de bronnen die jij wilt bewaren. Meestal kun je deze referenties vanuit online bronnen exporteren naar de referentiemanager. Je hoeft ze dus niet zelf allemaal in te voeren, zoals bij Word* het geval is. Door op één plek alle referenties te verzamelen, kun je ze eenvoudig terugvinden.
Je verzamelt en beheert echter niet alleen met een referentiemanager, maar je wordt ook ondersteund bij het maken van bronvermeldingen. Je kunt nl., terwijl je in je document werkt, de referentie oproepen en de verwijzing, volgens de door jou gekozen stijl, invoeren in het document. Aan de hand van de verwijzingen in de tekst wordt de literatuurlijst samengesteld.

* Word heeft momenteel nog geen mogelijkheden om APA7 toe te passen. Voor meer informatie zie dit blogbericht: Waar blijft APA7 in Word?

Voordelen van een referentiemanager

  • De referenties worden online opgeslagen en kunnen zonder handmatige invoer worden geïmporteerd.
  • Bijlagen, bijvoorbeeld het pdf-bestand van een artikel, kunnen worden toegevoegd aan de referenties.
  • Referenties kunnen worden gedeeld met anderen.
  • Referenties worden in een artikel of rapport toegevoegd in APA-stijl of een andere gewenste stijl.
  • Bekende referentieprogramma’s zijn Endnote, Mendeley, Refworks en Zotero. Mendeley en Zotero zijn gratis. Voor Endnote en Refworks heeft de eigen onderwijsinstelling meestal een betaalde licentie afgesloten. Informeer binnen je eigen organisatie naar de mogelijkheden.

Let op! Het gebruik van een referentiemanager sluit fouten in de bronvermelding niet uit. Check dus altijd zelf of de verwijzingen en de literatuurlijst correct zijn.

De Werkgroep APA heeft handleidingen gemaakt voor het toepassen van de APA-richtlijnen in RefWorks en Zotero. Handleidingen over EndNote en Mendeley zijn in voorbereiding.

Op internet kun je handleidingen en kennisclips vinden voor meer uitleg over de algemene werking van de verschillende programma’s.