Veelgestelde vragen

Terug naar overzicht
Overdracht en licentie

De uitgever vraagt mij of ik een CC-BY, CC-BY-NC, CC-BY-ND of CC-BY-ND-NC wil. Wat betekent dit?

Creative Commons
Uitgever

Dit zijn verschillende Creative Commons-licenties. Hieronder vind je een korte omschrijving van 3 veelvoorkomende licenties. Kijk op de website van Creative Commons of op de pagina Gebruiksvoorwaarden voor aanvullende informatie.

CC-BY
CC-BY staat voor de Creative Commons-licentie Naamsvermelding. Met een Creative commons naamsvermelding (CC-BY) geeft iedereen toestemming uw werk te verspreiden, te kopiëren en te bewerken onder de voorwaarde van naamsvermelding. Bewerken kan bijvoorbeeld zijn: vertalen, inkorten, samenvatten of in een andere vorm omzetten.

CC-BY-ND
De toevoeging ND betekent 'no derivatives' ofwel afgeleide werken zijn niet toegestaan. Met een CC-BY-ND licentie geeft u toestemming dat uw werk mag worden verspreid en gekopieerd onder voorwaarde van naamsvermelding, maar u geeft géén toestemming om uw werk te bewerken. Uw werk mag zonder uw toestemming dus niet worden vertaald, bewerkt of in een andere vorm worden omgezet. Het voordeel hiervan is dat niemand uw werk kan 'verprutsen'. Een nadeel is dat als iemand uw werk wil vertalen, inkorten of in een ander formaat wil bewaren deze persoon (zolang er auteursrecht op uw artikel rust) daarvoor eerst toestemming aan u (en de co-auteurs) moet vragen.

CC-BY-NC
De toevoeging NC betekent 'non commercial use' ofwel commercieel gebruik is niet toegestaan. Met een CC-BY-NC licentie geeft u toestemming uw werk te verspreiden, te kopiëren en te bewerken onder voorwaarde van naamsvermelding, maar u geeft géén toestemming om uw werk commercieel te gebruiken. Uw werk mag dus zonder uw toestemming (en van uw coauteurs) niet commercieel worden gebruikt.

In sommige gevallen is commercieel gebruik duidelijk: een bedrijf 'verkoopt' uw werk (terwijl het elders gratis beschikbaar is). Problematisch is het grijze gebied van commercieel gebruik. De definitie van commercieel gebruik is niet duidelijk gedefinieerd: is indexeren en vindbaar maken via Google commercieel gebruik, of het gebruik van uw werk bij een private samenwerking of het tegen drukkosten vermenigvuldigen? Om die reden wordt het gebruik van NC afgeraden.